Nu äntligen….

 
 
… så är man med på banan igen. De sista skälvande dagran av våran sköna semester har det inte riktigt funnits tid och lust att damma ner sig framför datorn för att skriva. Men nu är det slutr med ledigheten, och man börjar med en ledig dag….skönt med mjukstart.
 
I alla falla, såp var vi i Finland. Jag har ganska mycket släkt där med. Mamma hade sex syskon. Och 4 av dom bor kvar i Finland, 2 i Kananda, och så mamma då, som bodde här i Svedala. Vi skulle resa som backpackers, men tack vare min underbara släkt, så har vi flytit omkring i Finland som värsta lyxturisterna. Vi har fått låna lägenhet mitt i centrala Helsingfors, och vi har fått låna Lyxbilen, en fin Lexus. Allt har flytit som ett rinnande vatten.
                                                                                                           
 
Min första mening med att besöka Finland var att träffa mina gamla mostrar som är runt 80 strecket. De är en stor del av min barndom. När vi var små så tog mamma oss till Finland varje sommar. Packade in oss i en WV bubbla, sen for vi. Land och rike kring. Vi fick känna av den otroliga finska gästfriheten, med mat och bastu i varenda gård vi besökte. Däribland så var vi hos Mormor, och moster Leah och moster Maija.  Mormor och mina mostrar bodde i ett stort hus med ingen el, och utedass…med tre hål, vi kunde uträtta våra behov familjevis, tillsammmans. Naturligtvis fanns det en bastu. Dom fick el och vatten indraget på 70-talet.
 
              Leah och Maija utanför Maijas avlastningsboende.
Mamma och hennes syskon vart uppväxta i en sekt, och i princip ifråtagen sin barndom och ungdom. Mamma och hennes bror Leevi, som lånade oss bil och lägenhet, rymde hemmifrån för att komma bort från sekten. De fick rymma ett par gånger innan det lyckades, och starffenb var inte nådiga. Mormor och mina mostrar levde kvar i sekten. Men nu finns den inte längre, bara några spillror kvar, som mina mostrar, de har kvar det levnadssättet fortfarande. De tog hand om min gamla mormor tills hon dog. Dom har levt ett så hårt liv, och aldrig kunnat skaffa sig familj och egna liv. Men de är så käörleksfulla och så gästvänliga. Och fastän jag inte pratar finska alls kan man säga, så var det kärleken så pratade. De bjöd på mat och kaffe. Jag köpte blommor till Mormor och morfas grav.
Vi hämtade hem Maija ett par timmar för gemenskap med varandra. Ett mycket känslosamt  möte för mig
Nu lever dom tillsammans i en lägenhet, och Maija är så dement att hon får bo på ett avlastningboende var tredje vecka. Och Leah tar hand om henne, på bästa sätt.
 
Vi gjorde roliga saker ochså; Min morbror Leevi, som lånade oss all denna lyx, har det gått väl för. Hans son Pekka, som är årsbarn med mig, kan en hel del svenska, och han tog hand om oss en hel dag.
Han har mycket prylar min kusse. Bl.annat ett eget flygplan.
Och vi fick flyga med honom, och se Helsingfors från ovan. Jätte kul. Arne fick styra planet i ca 10 min, vilket gjorde hans dag!
 
Sen var vi på Sveaborg. En färstning som grundades 1748 då Finland och Sverige var samma land. Sen har även Ryssarna satt sina spår i form av kanoner.
Ryska kanoner.
 
Sveaborg är ett mycket populärt utflyktsmål för Helsingforsborna, och just när vi var där var det den varmaste dagen på 90 år i Finland! 37,2 grader.
Härliga badklippor.
 
På landet i Finland, Vampula, ca 18 mil från Helsingfors, ligger familjens lantställe.
Där fanns Pekkas Jaktstuga! En timmerstuga gjort på timmret i hans skog. Där skall han vistas, och jaga Vitsvansad Hjort.
 
Sen dom en flyplats!
 
 
 
 
 
Där finns det gästhus, med bastu, naturligtvis, och en liten pool som man kan svalka sig i när man bastar. Det gjorde vi, vattnet var 11C.
Tre gånger var vi i och glöpte i vattnet.
 
 
 
 
 
 
Den lilla trevliga poolen. 11 C i vattnet. brrr.
 
Nä nu slutar jag för idag, annars blir det för långrandigt att läsa.
 
 

Om anncha0117

Här skriver jag när jag hinner. Har mycket att pyssla med hundar och trädgård och naturen. Älskar att vara ute i skog och mark. Välkommen att läsa. Skriv gärna en kommentar, typ hälsning eller så. Det gör mig glad.
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nu äntligen….

  1. Sylvia skriver:

    Jösses Lotta! Jag förstår varför ditt senaste inlägg tog sån tid innan det kom in, vilket äventyr! Å vad härligt för dig att träffa dina släktingar.puss å kram // S

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s